Modstanden uden for folketinget begynder at tage form

Af Klaus Riis

Det er lige som med den 11. september. Nogle kan simpelthen ikke fatte hvad der sker. Hvad sker der med Fogh-regeringen? Nogle vil ikke fatte det; nogle vil helst blive i de gamle rutiner af samarbejde og kompromis. Som en træg kolos går toppen af fagbevægelsen hen og afslutter offentlige overenskomster på Thor Petersens betingelser et par dage før han fremlægger finanslovforslaget - med en massakre på offentligt ansatte, oven i købet i de mere liberale grene af det offentlige, som indhold.

Socialdemokratiet under Nyrup stirrer stadig vantro og stadig mere frustrerede efter ministerposterne. De har prøvet at berolige folk med deres egen styrke: bare vent, de skal nok komme til forhandlingsbordet, vi skal nok få indflydelse. Socialdemokrati og socialdemokratisk fagbevægelse.
Det vil de ikke få - andet end med klasseforrædernes sorte aftryk på en i bund og grund asocial politik.

I stedet har det spiret frem med protester alle steder fra, i den folkelige jordbund, der hvor nogle ser græs og erantis titte frem. Hundredvis af protester, større og mindre, og foreløbig spredte - til gengæld umiskendelige nok. De unge forrest - for dels rammes de unge hårdt af Fogh og Co. Med brutale besparelser på uddannelserne på finansloven, dels er de nu engang de første til at komme op af starthullerne.

Der har været protester mod fjernelsen af Den fri Ungdomsuddannelse, af støtte til daghøjskoler. Skoleelever har protesteret mod de nedslidte københavnske skoler med en ugelang strejke og demonstrationer. Samtlige elev- og studenterorganisationer i Danmark bebuder en fælles protest.

Fredsbevægelsen har markeret sig kraftigt - også mod dansk oprustning og krigsdeltagelse, der rammer hårdt og skævt på finanslov og i livet.
Mange initiativer er taget i protest mod den udtalte fremmedfjendskhed hos regeringen, der er demonstreret mod fjernelsen af modersmålsundervisning, mod forlængelsen af opholdet i Danmark før statsborgerskab o.s.v.
Mod nedlæggelsen af humanitære organisationer, nedskæringer af ulandshjælp, overgreb på miljøet. O.s.v. O.sv.

En bevægelse er ved at tage form, i det stille støttet af fagbevægelsen, en lang række NGOer, tilknyttet Socialdemokratiet, SF og De radikale. Når de sidstnævnte tvinges i opposition og mod deres vilje ud på gaderne, er det altid for at lukke nok damp ud til at forhandlinger kan genoptages - hverken mere eller mindre.
Det er alt sammen som det skal være. Begyndelsen ser god ud.

Kommunistisk Politik 3, 2002