Den amerikansk-israelske alliance - en trussel mod verdensfreden

Af Klaus Riis

Er Mogens Lykketoft, fhv. udenrigsminister, en mand, der pludselig har set lyset - eller blot en tidligere minister, der er kommet i opposition og vil markere sig?
Er han en mand, hvem freden og folkenes rettigheder ligger på sinde - eller er han bare skræmt af konsekvenserne af sin egen politik?

Den forhenværende Lykketoft er i al fald som forvandlet. I et bemærkelsesværdigt interview i dagbladet Information leverer han den skarpeste danske kritik mod Israel og dets bagmand USA, der i mands minde er hørt fra en fremtrædende politiker, socialdemokratisk eller borgerlig.

- Det her er jo en trussel mod den regionale stabilitet, mod den globale alliance, ja, det er i sidste ende en trussel mod hele verdensfreden, siger Mogens Lykketoft til avisen, efter at Israels regering besluttede at afbryde al kontakt med den palæstinensiske leder Yasser Arafat.
Hvis der var nogen, der troede, at den lidt bombastiske overskrift på denne artikel er udtryk for bastant marxisme-leninisme, så tro om igen! Den skyldes faktisk den nuværende Lykketoft.

- Det er frygteligt at se på, at man nu – som svar på modbydelige og vanvittige terrorhandlinger – anvender F16-fly mod byområder i palæstinensiske områder,siger Lykketoft, som fuldstændig rigtigt tilføjer:
- Det er aldrig lykkedes for nogen kolonimagt, at vinde en kolonikrig med de metoder, israelerne anvender.

Men hvorfor kommer Lykketoft først på det nu, da han er berøvet magt og ansvar? Den amerikansk-israelske kurs var klar - og den samme - da Lykketoft var minister. Det var den samme også i weekenden, da EU sluttede op bag den amerikansk-israelske afpresnings- og del-og-hersk-politik over for palæstinenserne, da deltog i hylekoret mod Arafat om at forbyde 'terroristorganisationerne' Hamas og Islamisk Jihad. Så naiv og afskærmet fra fakta, informationer og anvendelsen af almindelig logik kan manden ikke være, at han kan tro, at Sharon og den israelske regering pludselig har skiftet politik.

Den 15. september - fire dage efter angrebene på WTC og Pentagon - skrev jeg i en artikel i Netavisen (Kommunistisk Politik) følgende:

- Det er nu en realitet, at USA, England og Israel har iværksat 'det 21. århundredes første krig', som George Bush kalder det. Og det står nu klart, at terrorkrigens første to angrebsmål bliver Afghanistan og Palæstina. For USA at knuse Taliban-regimet (som er dets gamle allierede) og knuse Osama bin Laden og hans styrker (som er skabt af USA og CIA). For Israel at knuse den palæstinensiske intifada, tilintetgøre det palæstinensiske selvstyre og forevige besættelsen. Det står også klart, at der bliver et tredie og et fjerde angrebsmål (Irak står højt på listen) - og at planerne også herfor er udarbejdet.
Se Den amerikansk-israelske krigsalliance Netavisen 15.09.01

Det var og er sandheden - sagt mens udenrigsminister Lykketoft tændte op under illusionerne og sammen med sin statsminister og partiformand drog Danmark ind i den uhellige, rådne, imperialistiske krigsalliance, som slagteren Sharon fra starten var en del af sammen med Bush jr. og det glatte UK-idol Blair. Mens Nyrup og Lykketoft parerede ordrer fra USA og NATO og trak landet ind i en krig, der kan sætte verden i brand.

Til Information siger Lykketoft, at 'Vi er nødt til fra europæisk side at påpege, at den økonomiske strangulering, den kollektive afstraffelse af den palæstinensiske befolkning, hele besættelsessituationen og koloniseringen af et andet folks område med bosættelser gør dette til en helt anden situation end kampen mod terror i Afghanistan'

Det er at fortsætte bedraget. I dobbelt forstand tilmed.
For det første vil EU ikke effektivt sige fra over for hverken Israel eller USA i forhold til palæstinenserne. De får lov til at sejle deres egen sø - og selv slå aggressorerne uden at kunne forvente reel støtte fra EU, selvom Israel er en aggressiv og krigsforbryderisk kolonimagt, og selvom hele det palæstinensiske folk og dets organisationer kæmper en legitim befrielseskamp mod besættelsesmagten.
For det andet er der ingen forskel på den reaktionære karakter i den israelske 'terrorbekæmpelse' i Palæstina og den amerikanske ditto i Afghanistan i dag, eller i Irak i morgen.

Den angloamerikansk-israelske alliance er en imperialistisk alliance, rettet mod de arabiske og muslimske lande. Den handler om kontrol med med hele Mellemøsten og dens olierigdomme, med Centralasien og Kaukasus. Den handler om olie og militærmagt. Og den handler hele vejen igennem om kolonialisering, undertrykkelse og udbytning - baseret på rå våbenmagt.

Lykketoft har givet sit store bidrag til at inddrage Danmark i denne uhellige alliance. Og nu, hvor han ser dens morderiske og krigsforbryderiske konsekvenser på et enkelt område, forsøger han at lægge afstand til det stinkende rådne æg, men klamre sig til den døde hønsegård. Mogens Lykketoft vil nu redde alliancen. Redde terrorkrigen. Redde USA-imperialismen, redde EU og redde sin egen reaktionære udenrigspolitik.

Lykketoft og den socialdemokratiske topledelse kunne i stedet lytte til deres partikammerat, den gamle fagforeningsmand og nuværende fredsforkæmper Hardy Hansen:

'Det man i dag kalder for en aktiv udenrigspolitik (er) blot en politik, hvor Danmark ukritisk skal følge USA's ønsker.
For mig at se har vi aldrig ført en så passiv udenrigspolitik. Vi har reduceret udenrigsministeriet til et ekspeditionskontor for amerikanske ønsker. Og regeringen er endda stolt af det.
Det er i det lys, vi skal se NATO's omdefinerede rolle. Nu er NATO ikke længere blot en forsvarsalliance. Nu er det NATO's opgave globalt at sikre menneskerettighederne med eller uden et FN-mandat. Dermed er NATO gjort til verdens politibetjent, der skal sikre overholdelsen af en international orden - vel at mærke en international orden, der defineres af USA.
Danmarks såkaldte aktive udenrigspolitik er, at vi endnu engang lægger ryg til amerikanske ønsker. Bliver det vestlige og her menes det "amerikanske værdigrundlag" trådt for nær, så bliver det en militæropgave for NATO at genoprette den rette amerikanske orden. Vi er blevet lakajer for USA.'
Se Hardy Hansen: Krig er terror Tale i Odense 27. oktober

Det bedste, Danmark kan gøre for verdensfreden, er at trække sig ud af den krigskoalition, som er den største trussel mod den.

Se også:
Lykketoft: En trussel mod alliancen og verdensfreden Information

Netavisen 14. december 2001