Edward Snowden: Samvittighedens mod

Af Klaus Riis

Lige nu topper den 30-årige IT-tekniker Edward Snowden, tidligere ansat i det amerikanske sikkerhedsagentur NSA og i efterretningstjenesten CIA, den amerikanske Most Wanted-liste. 




Snowden anklages for tyveri af offentlige ejendom og spionage, fordi han  afsløret den systematiske og hemmelige statslige overvågning af alle elektroniske data fra telefoner og mails til deres bevægelser på internettet og brug af sociale medier.

Faktisk overvåger USA næsten al global kommunikation. Det gælder eksempelvis også for telekommunikation mellem Europa og USA. Og har dermed også adgang til at overvåge andre lande og deres borgeres aktivitet.

En  side af afsløringerne har dansk tilknytning. TAT-14, et søkabel der forbinder Danmark med USA, fra Blåbjerg i nærheden af Nørre Nebel, spiller en central rolle i de globale amerikanske overvågningsprogrammer, viser Snowdens læk.


Se

Er Vestjylland centrum i spionage-program? DR

Anklagen for spionage præciserer ikke, hvem Snowden har spioneret for -  hvem fjenden er. Men det er let at bestemme. Fjenden  er det amerikanske folk, der er verdensoffentligheden, der ikke skal have viden om det gigantiske overvågningssystem, som ville have fået George Orwell til at skamme sig over mangel på fantasi. Fjenden er dig og mig.

For der er ikke bare tale om registrering og lagring af alle elektroniske data. Der er også tale om at amerikanske myndigheder fra politi til de mange lyssky væsener, har ubegrænset ret til at benytte dem. Mulighederne for misbrug til alskens formål er ubegrænsede. Overvågningen er fortsat og udvidet under den nuværende amerikanske præsident.

Edward Snowden samarbejdede om afsløringerne med journalisten Glenn Greenwald  fra den britiske avis The Guardian. Hvor meget den amerikanske elite frygter dem og deres konsekvenser fremgår af, at amerikanske militær har lukket for netadgangen til Guardian-artiklerne.

Greenwald får også kærligheden at føle.

Se

The personal side of taking on the NSA: emerging smears
By Glenn Greenwald

Snowden er ægte whistleblower og dermed født jagtbytte. Han har ansøgt om asyl i Ecuador, samme land som Wikileaks-stiffeten Julian Assange har søgt og fået asyl af. Assange befinder sig stadig på den ecuadorianske ambassade i London og kan ikke slippe derfra til asyllandet.

Dele af Snowdens asylansøgning er offentliggjort af Ecuadors regering. Den blev læst op på TV af udenrigsministeren. Snowden siger her blandt andet:

“Jeg , Edward Snowden, amerikansk statsborger, skriver for at anmode om asyl i Republikken Ecuador på grund af risikoen for at blive forfulgt af USA’s regering og dens agenter i forbindelse med min beslutning om at offentliggøre alvorlige grundlovsbrud fra den amerikanske regering, især forfatningens paragraph 4 og 5, og dens brud på diverse FN-traktater, der er bindende for mit land.

Som konsekvens af mine politiske holdninger og mit ønske om at bruge min ytringsfrihed, hvormed jeg har vist, at den amerikanske regering opsnappet hovedparten af al kommunikation i verden, har USA's regering offentliggjort, at der rejses en kriminalsag mod mig. Også fremtrædende medlemmer af kongressen og andre har i medierne anklaget mig for at være en forræder og kræver mig fængslet eller henrettet for at have videregiver denne information til offentligheden.

Nogle af anklagerne, som fremsættes mod mig af det amerikanske justitsministerium, henholder sig til spionageloven fra 1917, der åbner for livstidsstraf blandt de mulige domme.”


Snowdens brev slutter:

“Ecuador har bevilget asyl til Wikileaks’ grundlægger Julian Assange i forbindelse med en tilsvarende sag. Min sag er også meget lig med hvad der er tilfældet med den amerikanske soldat Bradley Manning, som offentliggjorde regeringsdokumenter gennem wikileaks, som afslørede krigsforbrydelser, hvorfor han blev arresteret af den amerikanske regering, og er blevet umenneskeligt behandlet i fængslet. Han blev anbragt i isolation op til retssagen og FNs antitortur-udsending vurderede, at Manning blev udsat for grusomme og umenneskelige handlinger fra den amerikanske regering.

Retssagen mod Bradley Manning er fortsat i gang, og der er i retten blevet fremlagt hemmelige dokumenter og hemmelige vidneudsagn.

Jeg mener at det under disse omstændigheder er usandsynligt, at jeg skulle få en fair retssag eller en sømmelig behandling før en sådan retssag, og at jeg vil få en dom på livstid, eller tilmed en dødsdom.

- Edward J. Snowden”


Det er nu klarlagt, at Snowden har samarbejdet med The Guardian siden februar. 1. maj forlod han sin bopæl i Hawai på sygeorlov fra sit arbejde i overvågningscentralen NSA. Efter offentliggørelsen af en række af  artiklerne brød han anonymiteten og stod frem som kilden.

P.t. er Edward Snowden på flugt fra det verdensomspændende amerikanske militær- og spionnetværk fra Hongkong nået til transitten i Moskvas lufthavn. USA har meddelt, at hans amerikanske pas er annulleret.

Det er tvivslomt om Snowden når Ecuador. En midlertidig rejsetilladelse, udstedt af Ecuadors ambassade i London, er blevet tilbagekaldt af landets præsident Correa personligt. Det ser samtidig ud, aom om Snowden-sagen bliver udgangspunkt for nye angreb på Julian Assange.

Se
Ecuador Cools on Edward Snowden Asylum as Assange Frustration Grows



Correa har ry for at være venstreorienteret og progressiv. Det er mest et image. Realiteten er, at han fængsler politiske modstandere fra venstrefløjen på falske terroranklager, herunder fra det parlamentsrepræsenterede MPD.

USA lægger stærkt pres på landet for at afvise Snowden og at finde på grunde til alligevel at afvise Assange.

I første omgang søgte Snowden asyl i Island, hvad der blev afvist af formelle grunde: at asylansøgningen skulle laves fra islandsk territorium. Venezuela er det eneste land, der har tilbudt asyl.

Hans far Lon Snowden,  tidligere officer i den ämerikanske kystvagt, har i et brev til den amerikanske statsanklager stillet nogle betingelser for, at Snowden vender tilbage til en retssag i USA – blandt andet at kan udtale sig og er på fri fod til retssagen begynder.

Politisk har Edward Snowden støttet partier og kandidater uden for to-parti-systemet. Han erklærer, at han troede på Obamas løfter om forandring, men blev skuffet over, at Obama  ’fortsatte forgængerens politik.’ Ved de seneste primærvalg skal han have støttet antikrigskandidaten Ron Paul.

Edward Snowden har afsløret centrale elementer i den intensive og ulovlige spionage, USA bedriver både mod egne og andre landes borger. Det er helt på plads at sidestille ham med Manning og Assange. Sidstnævnte kalder Snowden ’en helt’.

Den berømteste af alle amerikanske whisteblowere Daniel Ellsberg har erklæret, at Snowden har ydet sit land ’uvurderlige’ tjenester og kan forhindre USA i at ende som et overvågningssamfund.

Hvorhen skal Snowden vende sig?

I digtet 1940 har en anden flygtning fra krigsmaskinernes edderkoppespind givet udtryk for følelser, som også Snowden må kende:

På flugt fra mine landsmænd
er jeg nu nået til Finland. Venner
som jeg ikke kendte i går, stillede et par senge frem
i rene værelser. Over højttaleren
hører jeg pakkets sejrsmeldinger. Nysgerrigt
betragter jeg kortet over verdensdelen. Højt oppe i Lapland
oppe ved det nordlige ishav
øjner jeg endnu en lille dør.

Den dør er lukket. Brecht flygtede videre til Sovjetunionen under krigen, og siden til USA. Et socialistisk Sovjetunionen eksisterer ikke længere. Og i dag må samvittigheden flygte fra USA.


Se også

Tak Edward Snowden
Af Peter Sunde

Netavisen 29. juni 2013