Ministerskifte i Mærsk og Coca Colas danske regering

Af Klaus Riis,
redaktør, Kommunistisk Politik

Der er stor dansk mediejubel over udnævnelsen af Connie Hedegaard til EU-klimakommissær. Som minister har hun ingen resultater at fremvise. Men det betyder ikke noget.

Lykke Friis og Connie HedegaardAgenter for det fossildrevne Mærsk og Coca Cola-marionetter: Det er Fogh og Løkke Rasmussens VK-regeringer i kort begreb.  

Også på miljø- og klimaområdet har det været det sorteste landet har været udsat for: en uafbrudt serie af tilbageskridt, der på et enkelt årti har trukket årtier baglæns. Fra halvprogressiv i front til aktivistisk bagløberi.

Connie Hedegaard (K) har som dansk klima- og energiminister ikke nogen positive resultater at fremvise. Hun har hele tiden skulle være en frontfigur, der skulle bidrage til at udslette erindringen om Fogh-regeringernes globale reaktionære klimarolle, der satte en Bjørn Lomborg på toplisten over verdens mest magtfulde mænd.

Og så skulle hun være værtinde ved klimatopmødet i december i København, der heller ikke vil betyde fremskridt, men skal sikre politikerne en grøn profil og de multinationale profitter også i fremtiden.

At Mærsk sidder solidt på dansk udenrigs- og energipolitik har bidraget stærkt til at føre Danmark helt i front på et andet område: som krigsførende militaristisk småstat. Nu forventer Mærsk at høste frugten af sine årelange politiske investeringer i Irak, hvor Fogh-regeringen snublede militært, selvom det ikke fratog appetitten på krig i Afghanistan og præmieredes med posten som NATO-generalsekretær.

Mærsks udbytte:  En forsinket koncession på olieudvinding i Irak.Som Børsen skrev:
”Oliereserverne i ørkenlandet rummer verdens fjerdestørste reserver af olie, og derfor står Mærsk Olie og Gas klar til at rykke ind i landet, hvis ellers Mærsk vinder en udbudsrunde over tildeling af rettigheder til olieudvinding i landet. ”

Mærsk Olie- og Gas vil ikke kaste sig ind i vedvarende energi. Oliedirektør Jakob Bo Thomasen forklarer avisen:

”Vi ser vores berettigelse i, at udvinde olie fra de svært tilgængelige reservoirer og gennemføre sådanne store projekter og det er vores kernekompetencer ...
Der vil fortsat være et meget stort behov for de fossile brændsler, vedvarende energi vil kun udgøre en beskeden del. Der er fortsat behov for en virksomhed som vores mange år frem i tiden. Vores opgave er, at producere olie og gas så effektivt som muligt.”


Mens arbejderne på det lukningsbestemte Lindø-værft i disse dage strejker i protest mod, at A.P. Møller M ærsk – Danske Banks storaktionær – har fået et skatteyderbetalt statslån på 2,6 milliarder kr. fra den såkaldte Bankpakke II til produktion af skibe i Asien, kommer det frem, at den multinationalt lydhøre regering lader Coca Cola diktere dansk sundheds- og fødevarepolitik.

Coca Cola har fået sin egen fødevareminister i  Eva Kjer Hansen (V), der efter pres fra soft drink kæmpen droppede dele af en planlagt kampagne mod usundt sodavandsdrikkeri. Ministeriet stoppede tusinder af internetreklamer og skrottede 30.000 gocards, som skulle have forhindret børn på McDonalds i at fylde sig med sodavand.  Pris 1 million kr.

Connie Hedegaard fortsætter som værtinde for klimatopmødet i København, indtil hun starter i Bruxelles, hvor kommissionen har brug for fotogene, yngre kvindelige kommissærer (og helst flere af dem) som facade for Unionens klima- og miljøfjendtlige politik.

Hun efterfølges som minister af Lykke Friis, tdl. Dansk Industri og prorektor ved Københavns Universitet, der i dagens anledning springer ud som Venstrekvinde, selvom hun i årevis er blevet promoveret i medierne som ’uafhængig ekspert’, især om EU.

En stor politisk kabale – dansk og på unionsplan - er gået op. VK-regeringens miljømæssige 'fodslæberi' bliver belønnet med den 'grønne' kommissærpost.
Tillykke til Mærsk og Cola.

Netavisen 24. november 2009