2007: Året hvor Fogh skal væk

Af Klaus Riis

Kommunistisk Politik 1, 2007

For et år siden hed nytårskommentaren i dette blad: '2006: Den nyliberale offensiv må stoppes'
(KP25, 2006)
.

Den konkluderede:

”Det er måske ikke gået op for alle, men Fogh og hans regering tonser løs med en nyliberal offensiv til fordel for monopolerne uden fortilfælde i dansk historie. Året 2006 – og ikke mindst det første halvår – bliver kritisk for, om den vil lykkes. Kun en storstilet massemobilisering vil kunne slå bremserne i og stoppe Fogh og hans sociale nedslagtning.
Den brede folkelige modstand findes allerede. Spørger man danskerne, ønsker de ikke de nyliberale reformer trukket ned over hovedet. (…) Men hvis ikke protesten samles og kun berører delområder og ikke hele den nyliberale offensiv, og lykkes det ikke at inddrage arbejderklassen som helhed og langt bredere lag i en synlig og massiv protest, vil Fogh triumfere igen

2006 blev da også et år med massemobiliseringer af et omfang, der ikke har været set i årtier. Først på året udløste Muhammed-provokationen ikke bare en voldsom polarisering af befolkningen. Mange følte nødvendigheden af at engagere sig – og da de store protester mod 'velfærdsreformen' løb af stabelen den 17. maj med ungdommen forrest på barrikaderne oplevede Danmark massedemonstrationer af et omfang, som ikke har været set i årtier.

Protesterne fortsatte i forbindelse med kommunalbudgetter og strukturreform og op til folketingets åbning.
Man så tilmed et syn, der har ligget endnu flere årtier tilbage – nemlig en hel by, som rejser sig til kamp – som det skete med Århus, hvor forældre, pædagoger og ansvarlige borgere i ugevis prøvede at få taget nedskæringerne af bordet.

Men kom de bagvendte reformer af bordet? Blev det nyliberale felttog da stoppet? Det kan man ikke sige. Helle Thorning-Schmidts socialdemokrater skyndte sig på banen for at redde Foghs EU-dikterede pensionsforringelser og andre møjtiltag. Siden er hun ikke blevet træt af at gentage, at Fogh er elendig til velfærd (hvad han er), mens socialdemokraterne er det modsatte. Det sidste mangler at blive bevist. Det hele er løfter og varm luft og nyliberal praksis.

De store folkelige protester – og ikke socialdemokraterne – satte en ny dagsorden, som det hedder i parlamentarikersprog. Angiveligt en 'velfærdsdagsorden', som Thorning Schmidt og Co. nu brænder for at føre videre… Men det er en indsnævring af protesternes indhold og karakter. Det er indlysende at 'velfærd for alle' er en rød tråd, og at massebevægelsen har været så kraftig, at det ikke kunne lykkes for de sædvanlige aktive reformister at indsnævre dem til blot at omfatte adskilte del- eller særområder. Angrebene og de sociale nedskæringer foregår over en bred front – og der blive reageret over en bred front, netop fordi der er en stadig stærkere forståelse for, at der ikke er tale om en række enkeltslag, men om et samlet nyliberalt felttog, der skal stoppes som helhed.

Protestbølgen har svækket Fogh og hans regering betydeligt. Den forsøger at dukke hovedet og ride storm og harme af. De hyperfølsomme hypernationale racister i Dansk Folkeparti mærkede flammerne og lagde luft til noget og kastede røgslør over andet. En enkelt fødevareminister blev rituelt slagtet. Fogh-regeringen søger at overvinde krisen ved at holde lav profil og snakke om noget andet. Den er gennemskuet som en bevidst og kynisk social bedskæringsregering – og den er en upopulær krigsregering.

Hvad er det så, der holder den ved magten, bortset fra den stædige selvopholdelsesdrift blandt regeringspartierne og deres ene støtteparti? Bortset fra den socialdemokratiske og radikale 'opposition', som lige så stædigt bliver ved med at deltage i Fogh-regeringens mere eller mindre kriminelle handlinger uanset harmen på gaderne?

Det er det økonomiske opsving og 'friværdirusen'. Især det sidste har givet Fogh-regeringen en lang snor ikke bare i borgerskabet, men også i småborgerskab og mellemlag og tilmed vellønnede arbejdere og lavere funktionærer.

Til gengæld er blokken imod Fogh blevet stadig større og stadig fastere besluttet på at få ham sat på porten og de småborgerlige mellemlag er begyndt at tvivle på hans hensigter og rykke væk fra ham, som forældreprotesterne i efteråret viste.
Fra unge, der er blevet klapjagtet af nedskæringer og forfulgt af regeringens løgne, til ældre arbejdende med udsigt til pensionsfjernelse, er man enige i een ting: FOGH MÅ GÅ!

Også uden at den økonomiske optur klinger af i 2007 (og den vil som altid klinge af og afløses af ny nedtur) er der gode muligheder for at vælte Fogh-regeringen i 2007.

Arbejderpartiet Kommunisterne gik energisk ind i opbygningen af den brede protestbevægelse i 2006, som rystede Fogh. Vi vil lige så energisk være med til at sikre, at han og hans sorte regering ikke holder året ud.

Netavisen 6. januar 2007