I folketinget - og udenfor

Kommentar
Kommunistisk Politik 4, 2004

Fogh og hans regering er i krise. Det er en vedtaget kendsgerning også i de borgerlige medier, understøttet af meningsmålingerne, som viser at V, K og DF klart står til at miste deres solide parlamentariske flertal. Socialdemokratiet ligger til et kanonvalg som landets største parti med omkring en tredjedel af vælgerne bag sig. Lykketofts statsministerdrømme ligner pludselig noget, der er inden for rækkevidde.

Fogh og co. er opskræmte. Det er også et signal om, at den kontante blokpolitik, der har trukket på de tre partiers flertal, støder på stor modstand. Krisetegnene bliver tydelige: Dansk Folkeparti kræver ministerrokader, og forsøger at markere sig sammen med oppositionen i en række sager - og socialdemokraterne taler nu pænt, fløjsblødt og stuerent med og om Kjærsgård-partiet. De konservative profilerer sig fortvivlet med det ene forslag efter det andet: Prøv den rene konservative vare! I statsministerens eget parti rejser superliberalisterne omkring Søren Pind sig igen med krav om en hurtig gennemførelse af samtlige nyliberalismens mærkesager.

Så langt, så godt - de fleste kommentatorer er nogenlunde enige her. Men når det kommer til at forklare, hvorfor Fogh-regeringen på to år har sat sit flertal overstyr, kniber det mere med enigheden.
Blandt de mest udbredte forklaringer er en TV-serie. 'Krøniken' skulle forårsage et stemningsskred til fordel for socialdemokraterne. Den har tilmed en sympatisk kommunist som en af sine bifigurer.
Lidt mere seriøst hævdes det, at det er den udbredte modvilje mod Foghs usympatiske person, de evindelige ministerskandaler, eller propagandakiksene (som filmen om Fogh som EU-formand eller hans nytårstale, som var skrevet i Dansk Industri) som er årsagen til nedturen. Suppleret med løftebrud (dagpengesagen) og den konfrontationssøgende blokpolitik.

Ingen - absolut ingen - har anført modstanden mod Irak-krigen som en hovedårsag til Foghs krise, eller blot som et element. Når det gælder en Bush's eller en Blairs alvorlige parlamentariske vanskeligheder er ingen danske medier i tvivl: en hovedårsag er deres krigspolitik og besættelsen af Irak på basis af en overdramatiseret løgn og uden 'autorisation' fra FNs sikkerhedsråd. Det er den massive folkelige modstand mod krigen.

Men når det gælder den danske udgave af Bush- og Blairs politik (og Foghs krigspolitik og øvrige nyliberale politik er blot en lokal variant), så er dette uden betydning for den danske regerings nuværende vanskeligheder.
Sandheden er tværtimod den, at Foghs krise er en klokkeklar pendent til de øvrige krigsregeringers krise. Bag den ligger den massive folkelige modstand mod hele det imperialistiske projekt, som betales af folkene med blod, dollars og kroner. Bag den står modstanden mod de skattefri multinationale, oprustningen, mod monopolerne og deres reaktionære stater.

Man kan sige, at det er lykkedes Fogh - godt hjulpet af medierne - at sløre denne sammenhæng. Men det har også krævet noget andet: den parlamentariske oppositions stiltiende samtykke. Både før og efter beslutningen om at deltage i krig og besættelse. Lige til det sidste holdt socialdemokraterne og de radikale muligheden åben for at deltage i krigen, bare USA fik presset FNs sikkerhedsråd til at give 'grønt lys' til kriminel aggression. Bagefter har de stemt for den danske deltagelse i den militære besættelse. SF har benyttet lejligheden til at erklære sig som varm tilhænger af EU - og Enhedslisten har i folketinget af hensyn til sin alliance med socialdemokratiet som støtteparti for en socialdemokratisk regering ikke boret sig fast i at udtrykke den massive danske krigsmodstand. Modstanden er skabt og rejst uden for folketinget, i den massive folkelige bevægelse mod krigen. Ligesom det er dér, den massive modstand mod unionen og det europæiske supermagtsprojekt er rejst og fastholdt gennem årene.

Enhedslisten kan blive udfordret fra flere sider. Den tidligere redaktør af det hedengangne tidsskrift Faklen Rune Engelbrecht har stiftet Minoritetspartiet, der er opstillingsberettiget. I forbindelse med den forestående sammenslutning af DKP/ML (der siden Jørgen Petersen blev formand har støttet Enhedslisten) og KPiD (der endnu længere har opfordret til at stemme på liste Ø ved folketingsvalg) pønser de på også at sikre sig parlamentarisk opstilling - og DKP/ML truer med at tilbagekalde sin 'kritiske støtte'.

Arbejderpartiet Kommunisterne har ikke støttet Enhedslisten eller anbefalet at stemme på den ved folketingsvalg - ikke mindst på grund af dets rolle som støtteparti for socialdemokraterne. Men vi tror heller ikke på disse alternative projekter, og støtter heller ikke dem. 'Minoritetspartiet' er en klam parlamentarisk fidus - og et nyt revisionistisk parti ved folketingsvalgene vil blot bevirke yderligere splittelse af den folkelige modstand - uden for folketinget.

Se også:
Bush får brug for en ny 11. september
Kommunistisk Politik 4, 2004

Netavisen 11. februar2004