Irak 30. juni 2004: Bedragerne bedraget

Af Klaus Riis
Kommunistisk Politik 12, 2004

De seneste dage har de borgerlige medier genlydt af et jubelbudskab: En ny - suveræn - irakisk regering er blevet dannet. En ny FN-resolution er på vej gennem sikkerhedsrådet. Det første amerikansk-britiske udkast er trukket tilbage og afløst af en ny, der hurtigt vil kunne skabes enighed om. Og ikke mindst: Der er sat en slags dato på tilbagetrækningen af besættelsesstyrkerne fra Irak - til begyndelsen af 2006. Det siger propagandaen i al fald.

Man kan nærmest mærke en følelse af lettelse brede sig: Krigsfronten er samlet som ingensinde før - det er som om freden er brudt ud.

Irak-krigen er en forbandelse, som har kastet lange skygger ind over de reaktionæres 'reformprojekter' overalt i verden - for irakerne gik til modstand mod den ulovlige besættelse, og krigskoalitionen har længe befundet sig i dybe politiske og militære vanskeligheder. Antikrigsbevægelsen er på banen med krav om besættelsens ophør og tilbagetrækning af tropperne.

Derfor har der vist sig store sprækker i krigstilhængernes rækker. Krigspåskuddet om masseødelæggelsesvåbnene er blevet afsløret som en gigantisk fabrikation. Aviser som New York Times har aflagt 'selvkritik' for ikke at være kritiske nok. Over hele verden har ihærdige krigspropagandister stået i kø for at erklære sig som ofre.

Også en hel stribe af Danmarks mest reaktionære hoveder føler sig bedraget. Afsløringerne af USA's krigsforbrydelser - og systematiske tortur og mishandling af fanger, der er beordret af toppen i det amerikanske hierarki: krigsminister Donald Rumsfeld - har fået disse forhærdede borgerlige propagandister til at få kolde fødder.

En af dem, kritikeren og kommentatoren Claes Kastholm Hansen, siger til Berlingske Tidende:
- Man er vred. Man føler sig bedraget. Med torturskandalen har Rumsfeld og hans folk kriminaliseret USA, dets allierede og hele operationen i Irak. Også de mennesker herhjemme, der som jeg selv har støttet krigen, har Rumsfeld gjort til medskyldige i sit skumle foretagende.

Det er fuldstændig rigtigt. Der er medskyldige. De er oven i købet bevidste medskyldige. Fogh-regeringen er en krigsforbryderregering, og dens USA-gale klakører har drevet den frem mod skandalen. Professorerne Ditlev Tamm og Bent Jensen, forfatterne Ulrik Høy og Rolf Bagger og skribenter som Henning Fonsmark og Kastholm-Hansen tilhører et geled af USA-tro væbnede, der i årtier har søgt at gøre kritik af den amerikanske imperialisme suspekt og gjort, hvad de kunne for at kriminalisere venstrefløjen og ikke mindst kommunisterne i Danmark.

At de sorteste kræfter blandt de borgerlige nu, efter Abu Graib, føler sig tvunget til at lægge en smule luft til den amerikanske fremfærd er et udtryk for den voksende styrke i modstanden mod Irak-krigen og besættelsen. I land efter land viser opinionsmålinger en massiv modstand mod krigen, og en voksende modstand mod den fortsatte besættelse.

I Danmark viser den seneste meningsmåling, som analyseinstituttet Rambøll Management har foretaget for Jyllands-Posten, at 48 procent er imod Danmarks militære deltagelse i Irak-krigen, mens 43 procent er for. Det skyldes ikke mindst at den massive enhed i den borgerlige lejr er i færd med at krakelere. Modstanden mod den danske krigsdeltagelse vokser ikke mindst hurtigt blandt borgerlige vælgere, som er blevet fyldt med løgne af den amerikanske propaganda, regeringen og de sorte bedragere, som nu føler sig 'bedraget'.

Den borgerlige falanks mener dog fortsat ligesom regeringen, at krigen var rigtig, fordi Saddam Hussein blev fjernet. De kan dog ikke forklare, hvordan det har ført til 'demokrati'.

Sandheden er at en demokratiseringsproces var i gang i Irak, da krigen blev indledt med den store løgn om masseødelæggelsesvåben som påskud.
Både politiske kræfter i Irak og dele af den eksilirakiske opposition (som ikke var opkøbt af USA) førte forhandlinger med Saddam-regimet om et fredeligt systemskifte. Det er ikke mindst disse kræfter, der i dag står i spidsen for modstandskampen mod den amerikanske krigskoalition.

Et flertal i Danmark er imod den ulovlige krig. Den logiske konsekvens heraf burde være et flertal for at trække de danske besættelsestropper ud af Irak. Det hænger dog ikke helt sådan sammen. Der er fortsat et beskedent flertal for at de danske tropper skal blive i Irak. Den logiske brist hedder Socialdemokraterne og De Radikale, der var imod krigen, men nu støtter besættelsen og krigskoalitionen, og dermed også har gjort sig til medskyldige i dens forbrydelser.

Nye krigsforbrydelser i Irak.
Et amerikansk angreb på et bryllupsselskab dræbte 45 mennesker, hovedparten kvinder og børn. Foto fra festen.
Den danske krigskoalition fra Fogh til Lykketoft er medansvarlig.

Efter krigens officielle afslutning i maj 2003 har de sammen med Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti været en del af regeringens solide parlamentariske flertal for fortsættelsen af den kriminelle besættelse. Disse partier støtter en forlængelse af de danske besættelsestroppers mandat med yderligere et halvt år efter den formelle 'magtoverdragelse' til irakerne den 30. juni - som er endnu et af krigens store propagandistiske svindelnumre.
Mon disse partier også hører til de bedragne?

Hvor er de nu, disse selvretfærdige bedragne bedragere, hvor endnu et storstilet amerikansk bedrag folder sig ud: 'Magtoverdragelsen' til irakerne den 30. juni. Deres protest høres ikke. De danske medier er tavse om svindelen: En CIA-agent blev regeringsleder, FN-udsendingen godkendte den ny amerikansk håndplukkede regering, det miskreditterede regeringsråd får en ny frist på livet. FN sikkerhedsråd ser ud til at godkende operationen og blåstemple bedraget - i stedet for at fordømme USA's og UKs ulovlige krig og besættelse som en forbrydelse mod irakerne og menneskeheden.

Og det hele kaldes demokrati og selvstændighed for irakerne. Folkebedragerne har igen fået mod på livet - og synger med på det ny bedrags omkvæd: demokrati for irakerne.

USA søger nu - i desperation - på én gang at internationalisere krigen og besættelsen - og samtidig at irakisere den gennem en ny marionetregering med udvidede beføjelser.

Det er ikke en opskrift på tilbagetrækning. Det er en opskrift på en amerikansk styret 'borgerkrig', der minimerer de amerikanske tab, men bevarer den militære og politiske kontrol, USA ikke vil afgive, medmindre de bliver drevet ud af Irak.

Netavisen 24. maj 2004
Opdateret 2. juni 2004