APK: Opmuntrende resultat af det tyske valg

-   Resultatet af det tyske valg er opmuntrende, fordi det ikke lykkedes Merkels sort-gule koalition at profitere på den massive modstand mod Schröders nyliberale velfærdsreform-politik, siger Klaus Riis, redaktør af APKs blad Kommunistisk Politik: - Måske er der noget for den danske venstrefløj at lære deraf.

Det tyske valg havde ingen klar vinder. Men det brød til dels med et mønster fra valgene i EU-landene, vi er blevet vant til at se, siger Klaus Riis:
- Det særlige mønster for et EU-to-parti-system, vi har set udvikle sig gennem årene – hvor regeringsmagten som i Danmark skifter mellem to borgerlige alternativer – en åbent borgerlig konstellation og en socialdemokratisk anført koalition – er blevet rokket lidt ved det tyske valg.

Klaus Riis

- Når det ene alternativ miskreditteres – som det er sket i Tyskland, hvor Schröders Agenda 2010 og Hartz IV-reformer har vakt enorm modstand – plejer det andet borgerlige alternativ ellers at vinde en komfortabel sejr. Det har vi set igen og igen i Danmark.

- For nogle måneder siden så det også ud, som om det ville være tilfældet i Tyskland. Angela Merkel, Foghs tyske modstykke, så ud til at ville vinde en storsejr. Men den udeblev.

Klasseopposition i forbundsdagen

Begge de tyske kanslerpartier Schröders SPD og Merkel CDS/CSU havde tilbagegang ved forbundsdagsvalget, og valget har udløst en regeringskrise. Angela Merkel vil ikke kunne regere med den koalitionspartner, hun gik til valg med, og Schröders rød-grønne regering er blevet stemt ud.

Det nye tyske Venstreparti er med et slag blevet en magtfaktor i tysk politik. Det erklærer, at det ikke vil indgå i en regeringskonstellation, som arbejder i retning af EU's Agenda 2010, men at det vil arbejde for at fjerne de velfærdsforringelser, der allerede er gennemført, som den upopulære Hartz IV-lov, der trådte i kraft ved årsskiftet.

Klaus Riis understreger, at man ikke bør have illusioner om Venstrepartiet og dets ledere Gregor Gysi og Oskar Lafontaine.

- Venstrepartiet er selvfølgelig ikke noget revolutionært parti, det har ikke et program eller en strategi for et socialistisk Tyskland, siger han:
- Men det har overtaget den store sociale protestbevægelses krav og vil fremføre dem i forbundsdagen. Det er et klasseprogram, udviklet i kampen. Holder partiet fast i at fremføre arbejderklassens krav som reel opposition i parlamentet, vil det lægge en dæmper på det nyliberale felttog mod de tilkæmpede velfærdsgoder, som både Schröder og Merkel har på programmet, og vil yderligere kunne udvikle den afgørende modstand mod de kommende 'reformer' udenfor parlamentet.

God ide at studere Tyskland

Situationen er Tyskland i dag svarer til, om SF og Enhedslisten nægtede at være støttepartier for en socialdemokratisk-radikal mindretalsregering, siger Klaus Riis:
- I Danmark har SF og Enhedslisten som støttepartier for en socialdemokratisk ledet regering gjort sig til garanter for den socialdemokratiske variant af EU's nyliberale velfærdsreformpolitik. Det giver frie hænder til en Helle Thorning Schmidt – og sikrer i sidste ende Fogh og hans regering.

Det er årsagen til, at APK ikke har støttet og ikke vil støtte Enhedslisten ved valgene. Ved sidste valg ville Enhedslisten tilmed støtte en socialdemokratisk anført regering, der ville fortsætte den ulovlige krig i Irak og Afghanistan, understreger Klaus Riis, som tilføjer:
- De to venstrefløjspartiers parlamentariske strategi som støttepartier for socialdemokraterne og deres drøm om at presse socialdemokraterne til venstre får dem til at fokusere på hele det parlamentariske spil og bremser udviklingen af en virkelig social massebevægelse i Danmark, selvom det nyliberale felttog også raserer vort land.
- Det ville være en god ide at studere, hvad der sker i Tyskland.

Se også
Tyskland: Nederlag for de to borgerlige blokke – stærk fremgang for venstrekræfterne
Netavisen 19.09.2005

Baggrund: Masseprotesterne mod EU's Agenda 2010 og Hartz IV

Nej til Agenda 2010, forfatning og EU!
Kommunistisk Politik 7, 2005

Væk med EU's Agenda 2010
Netavisen 4.10.2004

Kapitalismens Tyskland i krise
Netavisen 24.09.2004

Arbejderklassen på barrikaderne
Kommunistisk Politik 12, 2003

Netavisen 19. september 2005